Frederic Cabanas: Marilyn Monroe In Spain

Pohdin tätä kirjaa pitkän aikaa (lähinnä hintansa vuoksi), mutta niin vain kävi, että eräänä päivänä töistä tultuani se köllötti keittiön pöydällä odottamassa minua. Ja kylläpä oli hyvä, että köllötti, koska nyt en kyllä luopuisi siitä millään.

Kirja on ehkä jollain muotoa epätavallinen Marilyn-kirja, ei mikään perusteos, mutta idea siinä on omaperäinen ja ehdottomasti toimiva. Marilyn Monroe In Spain esittelee nimensä mukaisesti Marilynin "elämän" Espanjassa - maassa, jossa Marilyn ei koskaan käynytkään. Kaikki alkoi 1.10.1949, jolloin eräässä espanjalaislehdessä julkaistiin nuoren Lucille Marchin kuva. Ikävä kyllä painovirhepaholainen oli tehnyt temppujaan, sillä kuva esitti Marilyn Monroeta. Loppuahan ei tunnetusti ole näkyvissä.



Kirjan suuri koko, mielenkiintoinen näkökulma ja tietenkin kuvat tekevät kokonaisuudesta loistavan. Kuvitus koostuu paitsi "tavallisista" Marilyn-kuvista, myös vanhoista lehtiartikkeleista (suurimmalta osalta espanjalaisista, mutta mukaan mahtuu myös mm. ranskalaisia ja italialaisia), mainoksista, kansikuvista, kirjoista, nuoteista ja niin edelleen. Näitä on ilo katsella ja artikkeleita lukea, mikäli ymmärtää kieltä. Ihanaa nähdä, kuinka Marilyn on aikanaan esitetty ja kuinka hänestä on kirjoitettu. Kuvat ovat myös hyvälaatuisia ja monesti melko suuria, ja niiden sommittelu on herkullinen. Cabanasin teksti on myös laadukasta.

Kyseessä on siis kirja kirjoista, lehtiartikkeleista ja kaikesta muusta, mitä Espanjassa on Marilyniin liittyen julkaistu. Cabanas itse on varsin kadehdittavasti kunnostautunut kaiken Marilyniin liittyvän julkaistun keräilyssä - siitä viitteitä etusisäkannen kuvassa, jossa nähdään hänen arkistonsa. Cabanas siis myös tietää, mistä puhuu, ja teksti kirjassa on hyvää. Kirjan lopussa on vielä luettelo espanjan kielellä julkaistuista Marilyn-kirjoista kansikuvineen. Eri painokset mukaan lukien niitä on 88. Miksi suomeksi on julkaistu vain kuusi (romaanit mukaan lukien kahdeksan)? Ymmärrän kyllä, että espanja on laajemmin puhuttu kieli kuin suomi, mutta silti tässä on mielestäni havaittavissa jonkinlainen epäkohta (tosin tätä epäkohtaahan voi pyrkiä muuttamaan...).



Mitäpä sitä muuta sanomaan, kuin että kirja on ihastuttava, visuaalisesti juhlava ja kaikenkaikkiaan loistava teos. Ainakin hardcore-faneille ehdoton hankinta. Kirjaa saa siis tilata Cabanasilta itseltään, ja tällä hetkellä Magical Marilyn fan clubilla on jäsentarjous, jonka avulla kirjan saa 10% alennuksella. Tilaamisen voi tällöin luonnollisesti hoitaa klubin kautta. Myös omistuskirjoitus on halutessa mahdollinen. Oma versioni on englanninkielinen, mutta espanjankielentaitoisille tiedoksi, että kirjasta on olemassa myös espanjankielinen versio, Marilyn Monroe en España. Ja lisäksi vielä, että kyseessä on rajattu painos, joten turhaan ei kannata viivytellä. (Lisää voipi kysellä, jos kiinnostaa, mutta muuten lopetan mainostamisen tähän.)

Muuten, tulipa tässä mieleeni, että pitäisikö minun jollain tavalla esitellä itseänikin täällä jossain välissä? Ehkä se olisi ollut korrektimpaa tehdä heti blogin alkuvaiheessa, mutta enhän minä ymmärtänyt. Joten hyvä lukijani, mitä mieltä olet: onko parempi myöhään vai ei milloinkaan?



I considered getting this book for quite some time (mainly because it's pretty expensive), but so it happened that one day when I came home from work, this was waiting for me on the kitchen table. And I'm glad it was, because now that I have it I wouldn't give it up.

It is a somewhat unusual Marilyn book, but the idea is definitely original and it works really well. Marilyn Monroe In Spain shows us Marilyn's "life" in Spain - a country she never visited. It all started October 1st, 1949, when a Spanish magazine published a photo of young actress called Lucille March. Unfortunately, that was an error, since the photo was actually of Marilyn Monroe. That's how it started, and there's no end in sight.



The book's size (huge!), interesting point of view and pictures make the whole book excellent. Besides "normal" Marilyn pictures, there are pictures of old magazine articles (mostly Spanish, naturally, but some French, Italian etc), ads, covers, books and so on. These are a real pleasure to the eye and fun to read, if you understand the language. It's lovely to see how Marilyn was presented in her time and how they wrote about her. The pictures are high quality and often quite big, and they're placed deliciously. The text by Cabanas is also very good.

This is a book about books, magazine articles and everything else that has been published about Marilyn in Spain. Cabanas himself has got quite a collection with all things Marilyn, and you can get a glimpse of that too in the book (it's a paradise). Cabanas knows what he's talking about and that shows in the text. In the end there's also a bibliography of MM books that have been published in Spanish. Counting all different editions there are 88 books. In Finnish there are 6 books, 8 if you count novels. Why? I understand that Spanish is spoken more widely than Finnish, but still this is something that should be changed (but one can always work on that...)



I don't know what else to say, expect that the book is lovely, visually fantastic and all in all a gorgeous piece of work. At least for hard core Marilyn fans this is a must have. You can get the book by ordering it from Cabanas himself, and right now Magical Marilyn fan club has an offer for members: get a 10% discount of the book! Naturally you can then order the book through Magical Marilyn. You can get it signed too. My version is in English, but for those who know Spanish there's also a Spanish version available, called Marilyn Monroe en España. Also, these are both limited edition books, so don't waste your time. (You can always ask me more if you want to, but I'll stop the advertising here now.)

By the way, should I at some point introduce myself in this blog? Maybe it would have been more appropriate to do that in the beginning, but that never crossed my mind. So what do you think: better late or never?

Comments

Popular Posts