Movie Icons Marilyn Monroe (Taschen)

Hyvät kuvateokset ilahduttavat Marilyn-faneja varmasti aina, erityisesti jos ne ovat edullisia. Tämä on tilanne Taschenin julkaiseman kuvateoksen kanssa, joka kuuluu Movie Icons -sarjaan. Tekstin on kirjoittanut F.X. Feeney ja editoinnista on vastuussa Paul Duncan. Kirja ilmestyi vuoden 2006 lopuilla, joten sitä pitäisi olla vielä saatavillakin. Ja mikä ilahduttavaa, hinta ei ole päätähuimaava vaan pyörii 10 euron kieppeillä (9,40€ Bookplus.fissa, $9,99 Amazon.comissa ja £4,49 Amazon.co.ukissa).



Millaisesta kirjasta sitten on kyse? Kirja ei ole järin suuri, mutta kuvat ovat hyvälaatuisia ja niitä on paljon. Ne ovat pääasiassa Marilynin uran ajalta - mukana on vain muutama kuva yksityiselämästä. Kuvia on sekä mustavalkoisia että värillisiä. Osa niistä on hyvin tuttuja, mutta onpa mukana joitain vähemmän nähtyjä kuvia. Kirjan loppuosassa on myös muutama elokuvajuliste. Kuvat ovat suunnilleen aikajärjestyksessä.



Alussa on F.X. Feeneyn kirjoitus lumoavasta Marilynistä. Mielestäni on erikoista, että tekstissä siteerataan Elia Kazania ja Arthur Milleriä jokseenkin runsaasti suhteessa siihen, kuinka pieni osa esimerkiksi Elia Kazan oli Marilynin koko elämää. Kahdesta sivusta neljäsosassa viitataan Kazaniin. Marilyniä tarkastellaan jollain tavalla miesten kautta - Kennedytkin tietenkin ovat mukana. Teksti on kuitenkin sympaattista Marilyniä kohtaan eikä turhaan kertaa Marilynin koko elämää. Hauskaa on, että tämä teksti kuten kaikki kirjan muutkin tekstit ovat kolmella kielellä: englanniksi, saksaksi ja ranskaksi.

Tuomio on siis se, että mielestäni tällä hinnalla kirja kannattaa kyllä ostaa. Kyseessä on mukiinmenevä kuvateos (lähes kirjaimellisesti kokonsa puolesta), joten miksipä ei.



Marilyn fans are most likely always happy about a beautiful photo book, especially if the book is inexpensive. This is the situation with a photo book published by Taschen, a part of their Movie Icons series. Text is by F.X. Feeney and the book is edited by Paul Duncan. It was published in the end of 2006 so I'm guessing it's still widely available. And the price isn't too high: if I remember right it's around 10 euros ($9,99 at Amazon.com and £4,49 at Amazon.co.uk). 



So what's the book like then? It's not very large, but contains a lot of pictures in very good quality. They are mainly from her career - only a couple of photos from her private life are included. There are both black & white and color pictures. Some of the pictures are very familiar, but there are also some not-so-often seen photos of her. In the end of the book there are also a couple of movie posters. The pictures go on choronogically.



The book starts with F.X. Feeney's text about Marilyn Monroe: enchantress. I find it rather strange that Elia Kazan and Arthur Miller are quoted relatively a lot when you think about how small part of Marilyn's life Elia Kazan for example was. The text is two pages long and in one fourth of it Kazan is mentioned. Marilyn is somehow seen through different men - the Kennedys are mentioned too. The text is symphatetic to Marilyn though and doesn't go through her whole life story as that would be unnecessary. I really enjoy the fact that all text in this book is in three languages: English, German and French.

The verdict: with this price the book is definitely worth getting. It's a very nice photo book, so why not.

Comments

Popular Posts